Idrotten är, och har alltid varit, en stor del av mitt liv ända sedan jag var liten. Jag har alltid varit engagerad i föreningslivet på olika sätt. Först som aktiv, sen som anställd tränare och nu på senare tid mest som ideell förälder. Få saker irriterar mig så mycket som när det inte är jämställt inom idrotten.

Efter mina aktiva år valde jag att studera på Bosön och sen på IH och därefter arbeta som elittränare i drygt 10 år. Som anställd tränare fick jag kämpa hårt för att få respekt, få schysst bemötande och de förmåner som mina manliga kollegor fick. Kvinnliga elitidrottare och kvinnliga tränare har det tufft. De som fortsätter är dem som är riktigt bra och som hittar vägar för att ta sig fram. Jag tycker att vi har en skyldighet att hjälpa dem för att får de bästa förutsättningarna, eller i alla fall lika förutsättningar som männen. För så är det tyvärr inte idag.

På Blekinges idrottsgala i fredags visades det tydligt att männen både fick synas och höras mest. Vill vi verkligen ha det så? En idrottsrörelse som prioriterar och lyfter fram männen framför kvinnorna? Tänk om vi skulle vända på situationen? Hur skulle det upplevas?

För att visa hur det såg ut i fredags på Blekinges idrottsgala gör jag som Rättviseförmedlingen. Jag räknar och synliggör resultatet.

Jury
20% kvinnor
80% män

Nominerade
30% kvinnor
70% män

Vinnare
17% kvinnor
67% män
16% delade priser, Allhallen i Holmsjö och  KA 2 IF

Prisutdelare
31% kvinnor
69% män

Så frågan är. Vill vi fortsätta att ha det så här? Mitt svar är nej. Min önskan är att männen också inser att idrottsrörelsen skulle bli till det bättre om den är mer jämställd. Jag tror att det är viktigt att vi gör förändringen tillsammans. Det är ingen kamp som vi kvinnor kan driva själva. Vi behöver göra medvetna val för att få en mer jämställd idrott.  Om juryn hade bestått av 50% kvinnor tror jag att det hade varit fler kvinnliga vinnare.

I dag är jag mamma till både en pojke och en flicka och jag vill att dem ska få lika förutsättningar för sitt framtida idrottsutövande, oberoende vilken idrott de väljer.

Bilderna visar kvällens pristagare och prisutdelare och synliggör den ojämna könsfördelningen. Jag har inget personligt mot vinnarna utan gläds med deras framgång samtidigt som jag önskar fler kvinnor på scenen nästa år.

 

Onsdag 17/2,  SVT Nyheter Blekinge

 

Torsdag 18/2, Distriktsidrottschef Patric Nilsson svarar
Skärmavbild 2016-02-18 kl. 10.41.06

Och här kommer mitt svar till Patric

 • Patric Nilsson uppmanar oss att nominera fler kvinnor till Idrottsgalan.
  Absolut, det kan jag gärna göra men lägg inte över allt ansvar på oss andra.   Se över vad du och dina kollegor kan göra och fundera på hur ni kan få nomineringarna att bli mer jämställda.
 • Att påstå att de manliga lagen i hockey och handboll premierades extra i år är inget undantag. Hade det inte varit dessa manliga lag (som det var i år) hade det troligtvis varit något annat manligt lag i någon annan manlig lagsport. Manliga lagidrotter tar mycket plats i idrottsvärden. Blekinges idrottsgala är inget undantag. Här krävs det en radikal förändring!
 • ”Man kan inte stirra sig blind på statistik för ett enskilt år!”
  Det vi kan göra är att synliggöra statistiken och visa resultatet. Varför inte synliggöra resultaten några år tillbaka? Titta på resultatet, analysera det och agera därefter.
 • ”Könsfördelningen i juryn kan definitivt bli bättre. Detta skall vi se över till 2017 års idrottsgala.”
  Tack! Då förväntar jag mig en kvinnlig ordförande (eftersom det var en manlig i år) och därefter 2 ledamöter av vardera kön.
 • ”Avslutningsvis vill jag också säga att vi måste hitta former som stimulerar kvinnor att ta ledar- och tränarroller inom idrotten. Vi måste också skapa förutsättningar för kvinnor att kunna satsa på en elittränarkarriär.”

  Eftersom jag själv varit anställd som både Sportchef och Huvudtränare i olika föreningar vet jag att det krävs ett gediget arbete för att få till en förändring.  Jag är gärna en av dem som hjälper till och skapar bättre förutsättningar för elitidrottande kvinnor eller för kvinnliga tränare.


  Sist, men inte minst, vill jag visa ett roligt klipp på när manliga idrottare får typiska kvinnliga frågor.

  What if the media covered male athletes the way they cover female athletes?